Babka cytrynowa z malinowym lukrem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -4 duże jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżeczki cukru waniliowego
    -sok z 2 cytryn, opcjonalnie skórka z 1 cytryny
    -200 g masła
    -1 szklanka mąki pszennej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Lukier:
    -1 szklanka cukru pudru
    -sok z cytryny
    -garść malin

Babka cytrynowa z malinowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, dodać sok z cytryn (opcjonalnie również startą skórkę) i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, lekko zamieszać. Dodać roztopione masło, całość połączyć mikserem na małych obrotach. Foremkę dobrze nasmarować, posypać bułką tartą, wlać ciasto i piec około 45 minut. Po upieczeniu babkę wystudzić, powinna być zimna. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny ( sok dodawać stopniowo). Polać po babce połową lukru. Maliny rozetrzeć i położyć na lukrze. Resztą lukru polać babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy