Bekonowe bułeczki.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne bułeczki na drugie śniadanie bądź jako dodatek do obiadu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 gr. mąki
    25 gr. cukru
    ½ szkl. mleka
    13 gr. świeżych drożdży
    1 jajko
    170 gr. bekonu
    1 łyżka soli

Bekonowe bułeczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn drożdżowy - do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki oraz 1 łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.
  • 2. Bekon pokroić w małą kostkę. Wytopić go z tłuszczu na suchej, gorącej patelni. Gdy skwarki będą gotowe, wsypać je na papierowy ręcznik do osączenia z pozostałego tłuszczu.
  • 3. Do dużej miski dodać pozostałą mąkę, jajo, sól, cukier, bekon oraz zaczyn drożdżowy.
  • 4. Ręcznie dobrze wyrobić ciasto. Uformować małe bułeczki i położyć ja na wysmarowaną tłuszczem blachę.
  • 5. Piec 25-30 minut w temperaturze 200stC.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy