Babka czekoladowo-orzechowa

0 (0 ocen)

Jedno z moich pierwszych, samodzielnych wypieków :D Robiłam ją kilka lat temu, ale dokładnie pamiętam jej smak. Mocno czekoladowa i orzechowa, udekorowana lukrem i posypana posiekanymi orzechami. Pycha, polecam!

Składniki:

  • 125g. miękkiego masła
    ¾ szkl. cukru
    2 duże jajka w temperaturze pokojowej
    1 szkl. jogurtu naturalnego/ kefiru w temperaturze pokojowej
    2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich

Babka czekoladowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć mikserem do puszystości, dodać cukier, miksować, dodać jajka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypywać przesianą mąkę, kakao, proszek, sodę i zmielone orzechy na przemian z jogurtem/kefirem. Za każdym razem delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Małą formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (używam formy do babki, ale tej płaskiej!) Masę przelać do formy, piec w 150 st.C około 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
  • 3. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru ( w razie potrzeby dodać więcej soku, lub cukru pudru) Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować orzechami. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy