babka drożdżowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Babka z rabarbarem, świetna sprawa1

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    5dkg drożdży
    3 jajka
    13dkg masła lub margaryny
    0,5 szkl cukru zwykłego
    75dkg mąki pszennej
    cukier waniliowy

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wykonać rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać 2 łyżki cukru oraz 1 szklankę mąki (15dkg). Odstawić do wyrośnięcia.
    2. Tłuszcz roztopić i wystudzić.
    3. Białka ubić w dużym naczyniu, dodać pozostały cukier i cukier waniliowy, ubić na sztywno. Ubijając dodawać żółtka. Następnie dodać zaczyn, roztopiony tłuszcz i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (100 batów), ciasto przełożyć do dwóch keksówek i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5godziny.
    4. Po wyrośnięciu posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
    5. Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-50 min.

Porady

Zamiast rabarbaru możemy dać kruszonkę i wówczas będzie słodka babka na śniadanie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2013

Komentarze

Podobne przepisy