Babka drożdżowa

0 (0 ocen)

Babka jest: mięciutka, wilgotna, słodka i puszysta. Doskonale nadaje się na poobiedni deser, jak również na zimowe śniadanie.

Składniki:

  • • 50 dkg mąki
    • 15 dkg masła
    • 15 dkg cukru
    • 1 jajko
    • 5 żółtek
    • 5 dkg drożdży
    • ¾ szklanki mleka
    • 10 dkg rodzynek (namoczonych w rumie)

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
  • 2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego żółtka i 1 jajko - wymieszać.
  • 3. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z rodzynkami - zamieszać.
  • 4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • babka drożdżowa 5. Piec do "suchego patyczka" w temperaturze około 170`C z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy