Babka drożdżowa z bakaliami

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony w internecie. Babka bardzo puszysta, delikatne z dużą ilością bakalii, polana lukrem i udekorowana migdałami. Naprawdę bardzo smaczna. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    500g. mąki pszennej
    ¼ szkl. cukru
    100g. rozpuszczonego masła
    150ml. letniego mleka
    15g. suchych drożdży
    2 jajka
    bakalie (orzechy, rodzynki, morele, skórki itp.) ilość- wedle uznania

    Lukier:
    ½ szkl. cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    płatki migdałowe do dekoracji

Babka drożdżowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą, dodać pozostałe składniki i dobrze wszystko zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować w podłużny wałek i włożyć do formy na babkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Odstawić na 30 minut.
  • 3. Piec w 180st.C około 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 4. Lukier: Składniki połączyć, ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować migdałami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy