Do Wielkanocy jeszcze ponad 2 miesiące, mam dla Was przepis na prostą babkę, bo nie może jej zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Typowa babka piaskowa wzbogacona sokiem pomarańczowym z pewnością przypadnie każdemu do gustu.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
4 jajka,
250 g mąki pszennej,
150 g mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
250 g miękkiej margaryny,
1/4 szkl. soku pomarańczowego,
¼ szkl. suszonej żurawiny,
2 łyżki kakao,
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do wysmarowania formy,
wiórki kokosowe,
cukier puder
Lukier pomarańczowy:
½ szkl. cukru pudru,
1-2 łyżki soku pomarańczowego
Babka dwukolorowa wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na babkę o pojemności 1.5 l z kominem smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąki, proszek do pieczenia, sok pomarańczowy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. Na formę wylewamy jasną masę, posypujemy suszoną żurawiną. Wykładamy ciemną masę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.
Komentarze