Babka dwukolorowa wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Do Wielkanocy jeszcze ponad 2 miesiące, mam dla Was przepis na prostą babkę, bo nie może jej zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Typowa babka piaskowa wzbogacona sokiem pomarańczowym z pewnością przypadnie każdemu do gustu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka,
    250 g mąki pszennej,
    150 g mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl. cukru pudru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    250 g miękkiej margaryny,
    1/4 szkl. soku pomarańczowego,
    ¼ szkl. suszonej żurawiny,
    2 łyżki kakao,
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    olej do wysmarowania formy,
    wiórki kokosowe,
    cukier puder


    Lukier pomarańczowy:
    ½ szkl. cukru pudru,
    1-2 łyżki soku pomarańczowego

Babka dwukolorowa wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na babkę o pojemności 1.5 l z kominem smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąki, proszek do pieczenia, sok pomarańczowy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. Na formę wylewamy jasną masę, posypujemy suszoną żurawiną. Wykładamy ciemną masę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy