babka grecka

0 (0 ocen)

świetna do kawy

Składniki:

  • • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 jajka
    • aromat waniliowy
    • ¾ kostki masła
    • 1 i1/4 szklanki cukru
    • 10 dag czekolady mlecznej lub deserowej
    • migdały

Babka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka i szklankę cukru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Masło połączyć z żółtkami i dobrze utrzeć. Następnie na przemian dodawać partiami pianę z białek i mąkę, wlać aromat. Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, na wierzchu ułożyć kawałki czekolady i migdały. Piec około godziny. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie. Po 5 minutach wyjąć na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy