Babka gryczana z ricotta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

przepis znalazłam wśród starych szpargałów babci, zamiast białego serka dodałam ser ricotta

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szkl gryczanej mąki

    2 szkl sera ricotta ok 50 dag

    60 g cukru

    6 jajek

    skórka otarta z cytryny

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka gryczana z ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić żółtka na parze z cukrem i skórką z cytryny. Zdjąć miskę z wody, nadal ubijając dodać ser ricottę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną.

    Ubić białka na sztywno, dodac do ciasta i delikatnie wymieszać.



    Formę do babki dokładnie wysmarować, wlać ciasto.

    Piec ok 60 min w 175OC.

Porady

Jeśli nie możemy kupić mąki gryczanej, możemy zrobić ją samemu. Kaszę gryczaną nie paloną mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Jeśli chcemy aby ciasto miało delikatniejszy smak możemy przesiać mąkę, jeśli nie możemy użyć mąki razowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy