Babka gryczano-kukurydziana

0 (0 ocen)

Wielkanoc bez babki?Niemożliwe.Babka być musi.A co powiecie na taką z mąki gryczanej i kukurydzianej? Dla takich osób jak ja, którzy powinni unikać mąki pszennej

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej
    szklanka mąki kukurydzianej
    szklanka letniego mleka
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    łyżeczka proszku do pieczenia

    lukier:
    1 białko jajka
    pół szklanki cukru pudru

Babka gryczano-kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier i olej rzepakowy. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko, dalej ucierając aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w nagrzanym do 200st.C. piekarniku ok. 40-50 minut. Studzimy.
  • 2. Szykujemy lukier. Do białka dodajemy cukier puder. Dokładnie mieszamy łyżeczką. Gotową polewą dekorujemy babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy