Babka jogurtowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię, kiedy ciasto babki jest mokre. Ten przepis spełnił moje oczekiwania.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże jaja
    45 dkg mąki pszennej
    35 dkg cukru
    300 ml gęstego jogurtu naturalnego bez cukru
    200 ml oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 kropli aromatu waniliowego
    10 dkg rodzynek

Babka jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
  • 2. Dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  • 4. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    Formę wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ babka podczas pieczenia powiększy swoją objętość. Ciasto powinno być bardzo pulchne.

Porady

Ciasta wychodzi sporo. Ja upiekłam w dwóch formach o średnicy 15 cm (dół), 25 cm (góra).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy