Babka kakaowa na oranżadzie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Dzięki oranżadzie babka jest wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Idealna na świąteczny stół.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    250g margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka oranżady czerwonej

    lukier:150g cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny

    dowolne dekoracje: np.maczek truskawkowy
    kwiatki z opłatków

Babka kakaowa na oranżadzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ciasta na przemian z mąką, rozpuszczoną margaryną i oranżadą. Delikatnie, ale dokładnie przemieszać i wylać do formy na babkę (u mnie silikonowa forma z kominem o śr.26 cm). Piec 40 minut w 180 st. Wystudzić.
  • 2. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Polać wystudzoną babkę i udekorować maczkiem i kwiatkami z opłatków. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy