Babka kawowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Smak kawy i pomarańczy świetnie się ze sobą łączą. Jedno i drugie jest wyczuwalne w babce, ale niezbyt intensywnie. Ciast przed upieczeniem jest dość gęste.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 150g masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    skórka otarta z całej pomarańczy
    2 i 1/4 mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól

    Polewa:
    100g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
    50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Babka kawowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
  • 2. Żółtka mieszamy z kawą do momentu uzyskania gładkiej masy. Masło/margarynę miksujemy z cukrem, skórką pomarańczową i żółtkami z kawą. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy obie masy. Na końcu delikatnie mieszamy masę z białkami.
  • 3. Ciasto przekładamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Babkę studzimy.
  • 4. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w garnuszku wraz z mlekiem. Czekoladą polewamy babkę, posypujemy skórką pomarańczową. Posypujemy skórką pomarańczową.

Komentarze

Podobne przepisy