Babka kokosowo-kawowa na bananie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dwukolorowa babka o niewielkiej zawartości cukru.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • banan, 2 sztuk
    jajka, 3 sztuki
    garść orzechów
    wiórka kokosowe, pół szklanki
    kawa rozpuszczalna, pół szklanki
    mąka pszenna, 1 szklanka
    mąka krupczatka, 1 szklanka
    cukier, pół szklanki
    aromat cytrynowy
    proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
    gorzka czekolada, pół tabliczki

Babka kokosowo-kawowa na bananie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia) oraz orzechy i wiórki kokosowe.
  • 2. W osobnej misce rozgnieść banany, a następnie dodać całe jajka i aromat cytrynowy.
  • 3. Połączyć składniki suche i mokre. Następnie gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać przestudzoną kawę.
  • 4. Przelać przygotowane ciasto do keksówki. Nalewać naprzemiennie warstwami dwa kolory ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem czy babka już jest gotowa. Ostudzone ciasto polać roztopioną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy