Babka kokosowo -miętowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciasto o bardzo ciekawym smaku .

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 25 dekagramów
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - mąka zeimniaczana: 7 łyżek
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - pastylki miętowe: 10 sztuk
    - kakao ciemne: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - wiórki kokosowe: 0.5 szklanki
    - likier kokosowy: 2 łyżki
    - mleko: 0.5 szklanki

    - polewa czekoladowa: 20 dekagramów
    - kuleczki czekoladowe: 0.5 łyżki

Babka kokosowo -miętowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, następnie przemiennie dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka i mleko. Gładkie ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać wiórki kokosowe i likier, wymieszać.
  • 2. Ciasto wylać do natłuszczonej foremki do pieczenia babki.Do drugiej części ciasta dodać kakao i pokrojone na mniejsze kawałki pastylki miętowe(przed krojeniem schłodzić je w lodówce), wymieszać i wylać na ciasto kokosowe, delikatnie przemieszać oba ciasta.
  • Babka kokosowo -miętowa 3. Piec około 60min w temp. 180st.
    Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać kuleczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy