Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo długo utrzymuje świeżość a do tego szybka w wykonaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1/2 szkl. mąki pszennej

    - 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

    - 4 jajka

    - 3/4 szkl. cukru

    - cukier waniliowy

    - 4 łyżki majonezu

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - 1 łyżka kakao

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i majonezem na puszystą masę. Dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie łyżką dodajemy pianę do masy mącznej i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i obsypanej mąką, zostawiamy 1/4 ciasta do którego dodajemy kakao i wylewamy na wierzch. Pieczemy ok. 50 min sprawdzając przed wyjęciem sprawdzamy na zasadzie "suchego patyczka".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy