Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i szybka w przygotowaniu babka z majonezem. Babka jest lekko wilgotna, a smak majonezu nie jest wyczuwalny. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    2 czubate łyżki majonezu
    1/2 szklanki cukru
    2 cukry wanilinowe
    szczypta soli
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
    keksówka 10 x 26
    papier do pieczenia

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z majonezem 1. Białka oddzielamy od żółtek i wkładamy do miski, wsypujemy sól i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany wsypujemy oba cukry i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.
    Do masy dodajemy majonez i mieszamy.
    Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ,, suchego patyczka".

Komentarze

Podobne przepisy