Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Wilgotne ciasto i do tego bezglutenowe- udekorowane wiosennymi kwiatami z masy maślanej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szk mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl mąki kukurydzianej
    3/4 szkl cukru
    4 jajka
    aromat cytrynowy
    3/4 szkl majonezu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    1/2 łyżeczki sody
    Ponadto:
    1 tabliczka białej czekolady
    3 łyżki śmietanki 30%
    Masa:
    1 kostka masła
    2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mleka
    barwniki spożywcze
    aromat śmietankowy

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche wspypujemy do miski, dodajemy mokre i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej formy na babkę i pieczemy ok 50 min w 180 st do suchego patyczka. Studzimy.
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy babkę.
  • 3. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy mleko i aromat. Masę dzielimy na części i barwimy na rożne kolory. Masę przekładamy do szprycy i specjalną tylką robimy kwiaty i listki.

Porady

W wersji glutenowej mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną można zastąpić pszenną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy