Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo delikatna, puszysta babka

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl maki ziemniaczanej, 1 szkl maki pszennej, 7 jaj, szkl majonezu, 1,5 szkl cukru pudru, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, zapach cytrynowy

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubiłam na sztywną piane. Mąki i proszek do pieczenia wymieszałam razem. Żółtka utarłam dokładnie z cukrem. Nastepnie dodawałam na przemian raz mąke, raz majonez. Gdy juz składniki połączyłam dodałam olejek zapachowy i sztywną piane z białek. Piane wmieszałam w ciasto łyżka. Mase przełożyłam do dużej wysmarowanej babkowej formy. Piekłam 45 minut w temp 175 st do suchego patyczka. Letnią babkę oprószyłam cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy