Babka majonezowa z krówkową polewą

0 (0 ocen)

Delikatna, mokra w środku, rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    4 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek majonezu

    Polewa krówkowa:
    80 g krówek kruchych
    2 łyżeczki mleka
    W rondelku rozpuścić krówki z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i polać gotową babkę. Następnie posypać kolorową posypką.

Babka majonezowa z krówkową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodajemy stopniowo oba cukry, a nastepnie żółtka. Przelewamy do większej miski, dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką, po czym dodajemy majonez i również mieszamy ręcznie do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
    Przelewamy do formy na babke i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. i pieczemy przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy