Polewa krówkowa:
80 g krówek kruchych
2 łyżeczki mleka
W rondelku rozpuścić krówki z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i polać gotową babkę. Następnie posypać kolorową posypką.
Babka majonezowa z krówkową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodajemy stopniowo oba cukry, a nastepnie żółtka. Przelewamy do większej miski, dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką, po czym dodajemy majonez i również mieszamy ręcznie do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Przelewamy do formy na babke i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. i pieczemy przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Studzimy.
Komentarze