Babka makowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

uwielbiam ją nie tylko w święta

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    100 gram masła
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 gram maku
    1/4 szklanki mleka
    szczypta soli
    olejek migdałowy
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy

Babka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć do białości z cukrem.
    Cały czas ucierać dodać miękkie masło.
    Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak.
    Utrzeć.
    Wlać mleko oraz olejek migdałowy.
    Wymieszać.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Dodać do ciasta.
    Za pomocą drewnianej łyżki połączyć z ciastem.
    Formę do babki wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą.
    Przelać ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 50 minut w 180 st C.
    Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.
    Cukier puder utrzeć z kwaśną śmietaną.
    Polać babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy