Babka makowo - cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zaczęłam od nowych przepisów na babki oto jedna z nich makowo - cytrynowa, delikatna i puszysta, krojona jeszcze ciepła ;).

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g margaryny
    100 ml mleka
    30g suchego maku
    130 g cukru pudru
    3 jajka
    250 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka i sok z 1 cytryny

Babka makowo - cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy 50 ml wrzącego mleka i odstawiamy na 15 minut. Margarynę ucieramy na puch z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, dodajemy pozostałe mleko, sparzony mak, skórkę i sok z cytryny oraz przesianą z proszkiem mąkę, wszystko dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 50 minut. Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy