Babka makowo-kokosowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Babka makowo - kokosowa to jeden z ulubionych wypieków świątecznych mojej rodziny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 dkg mąki
    6 jaj
    10 dkg wiórek kokosowych
    15 dkg maku
    20 dkg margaryny Kasi
    15 dkg cukru
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    polewa kakaowa
    orzeszki ziemne
    tłuszcz do formy
    bułka tarta

Babka makowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ng2j39 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem wiórkami kokosowymi.
  • image-1qfnpqc 2. . Jajka ubić z cukrem na puszysto dodając szczyptę soli.
  • image-0kl19rl 3. Margarynę rozpuścić.
  • image-1ikaow9 4. Do ubitych jaj dodać mąkę z dodatkami, margarynę, wymieszać.
  • image-239bpxo 5. Przygotować formę z kominkiem do babek, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Gotową masę wlać do formy. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piec około 40 min. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować orzeszkami ziemnymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy