Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Babkę marmurkową przygotowałam z dodatkiem migdałów, które są wyraźnie wyczuwalne w smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    30 dag masła
    5 jajek
    ok. 10 dag migdałów
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 laski wanilii
    tłuszcz i bułka tarta do formy

    Dekoracja:
    różowy lukier
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    różyczki dekoracyjne

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz nasionka z połowy laski wanilii. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe połowy.
    Do pierwszej dodać zmielone migdały a do drugiej kakao.
    Formę do babki natrzeć masłem i oprószyć bułką. Najpierw wyłożyć ciasto z migdałami (jasne), a potem ciemne. Lekko przemieszać. Wyrównać łopatką.

    Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 45-50 minut. Wystudzić i polać różowym lukrem. Posypać skórką pomarańczową i ozdobić różyczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy