Babkę marmurkową przygotowałam z dodatkiem migdałów, które są wyraźnie wyczuwalne w smaku.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
30 dag masła
5 jajek
ok. 10 dag migdałów
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 laski wanilii
tłuszcz i bułka tarta do formy
Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz nasionka z połowy laski wanilii. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe połowy.
Do pierwszej dodać zmielone migdały a do drugiej kakao.
Formę do babki natrzeć masłem i oprószyć bułką. Najpierw wyłożyć ciasto z migdałami (jasne), a potem ciemne. Lekko przemieszać. Wyrównać łopatką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 45-50 minut. Wystudzić i polać różowym lukrem. Posypać skórką pomarańczową i ozdobić różyczkami.
Komentarze