Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Uwielbiam babkę marmurkową! Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych, zawsze się udaje :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    225 g miękkiego masła
    1 szklanka drobnego cukru
    4 duże jajka
    pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    pół szklanki mleka
    120 g gorzkiej czekolady

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 2. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.
  • 3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.
  • 4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę, wymieszać łyżką.
  • 5. Formę o wymiarach 29 x 11 cm (ja robiłam w formie na babkę) wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.
  • pokrojona babka 6. Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut (piekłam krócej), do tzw. suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy