Uwielbiam babkę marmurkową! Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych, zawsze się udaje :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
4 duże jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki mleka
120 g gorzkiej czekolady
Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2.Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.
3.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.
4.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę, wymieszać łyżką.
5.Formę o wymiarach 29 x 11 cm (ja robiłam w formie na babkę) wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.
6.Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut (piekłam krócej), do tzw. suchego patyczka.
Komentarze