Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ucierana babka dwukolorowa

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 25 dag mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 15 dag masła
    - 20 dag cukru pudru
    - 4 szt jaja,
    - 120 ml mleka
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 łyżki kakao

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę

    Żółtka oddzielić od białek dodać kolejno do masy - starannie ucierając w trakcie ucierania dodawać po trochę przesianej mąki, mleka i cukru waniliowego.

    Całość utrzeć na jednolitą masę.Białka ubić na sztywno pianę i delikatnie wmieszać z ciastem .

    Podłużną formę keksową smarujemy i obsypujemy bułką tartą - wlewamy połowę ciasta - do reszty dodać kakao wymieszać wlać na wierzch lekko - zamieszać

    Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 40 minut w temp 180. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone po 40 minutach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy