Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Stara jak świat, a zawsze pyszna i efektowna.

  • 15 min

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    margaryna
    4 jaja
    szklanka cukru
    łyżka kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka cukru waniliowego

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • 2. Ze szklanki mąki pszennej odsypać na później łyżkę mąki.
    Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
  • 3. Margarynę stopić, a potem lekko ostudzić.
    Mąkę powoli dodawać do masy jajecznej miksując.
    Na końcu wlać roztopioną margarynę.
  • 4. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3.
    Do większej części dodać odsypaną wcześniej łyżkę mąki.
    Do mniejszej dodać łyżkę kakao.
  • Baba marmurkowa. 5. Formę na babkę wysmarować tłuszczem.
    Wlewać na przemian ciasto jasne z ciemnym (ostatnia warstwa powinna być jasna).
    Piec 35min w 175st.C.

Porady

Podawać posypaną cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy