Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ta babka przez długi okres czasu jest pyszna i wilgotna.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka ziemniaczana: 7 łyżek
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - margaryna: 25 dekagramów
    - cukier: 1 szklanka
    - kakao: 2 łyżki
    - jajka: 4 sztuki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia (małe): 1 opakowanie
    - rum: 3 łyżki

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, do utartej margaryny dodawać na zmianę po jajku, przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko, utrzeć na gładkie ciasto
  • 2. Formę do babki wysmarować tłuszczem, wylać połowę całego ciasta. Do drugiej części dodać kakao i rum, wymieszać. Ciasto wyłożyć na ciasto jasne, delikatnie przemieszać nożem.
  • Babka marmurkowa 3. Piec około 60 min. w temp.180st. Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy