Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Pyszna, delikatna i puszysta babka

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 1,3 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki oleju
    - 3/4 szklanki wody
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki wraz z proszkiem przesiewamy i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy olej i wodę i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zwykłą mąkę a do drugiej dodajemy kakao. Formę z kominem u mnie 24cm natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej oba rodzaje ciasta i za pomocą patyczka lub łyżki mieszamy. Pieczemy w temp.170C ( piekarnik góra - dół) ok.50min.
    Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem - to w zupełności wystarczy moim zdaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy