Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nigdy jakąś specjalną fanką babek nie byłam, dopóki nie upiekłam swojej pierwszej: pełnej bakalii, wilgotnej, kakaowej... nie będę jej tu zachwalać, zostawiam Was z przepisem, a sama biegnę ukroić kawałek do herbaty;) Inspiracja:kulinarnespotkania.blogspot.com

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kostki masła
    3 łyżki kakao
    Bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas, suszone śliwki)
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy i zostawiamy do ostygnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy. Śliwki kroimy.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • 3. Dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy masło, dodajemy bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy połowę masy. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy.
  • 5. Wylewamy ciemne ciasto na jasne i delikatnie mieszamy oba patyczkiem. Pieczemy ok. 60 min w 160 st.C.
  • 6. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, gdy ostygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy