Babka marmurkowa migdałowa

0 (0 ocen)

Pyszna i dzięki wodzie gazowanej wilgotna i wspaniała w smaku. Idealny deser do kawy.

Składniki:

  • 3 szkl+ 2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 1/3 szkl cukru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    szkl oleju
    szkl wody gazowanej
    kilka kropel olejku migdałowego
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    cukier puder do posypania

Babka marmurkowa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić pianę z białek, na koniec dodając cukier. Ucierać aż piana będzie lśniąca. Dodać żółtka, utrzeć. Dodać przesianą mąkę, proszek i dokładnie wymieszać ciasto. Następnie cały czas ucierając dodawać na przemian olej i wodę oraz olejek migdałowy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao do drugiej 2 łyżki mąki pszennej.
    Nakładać ciasto warstwami do foremki silikonowej lub metalowej (posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą).
    Babkę piec ok godzinę w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy