BABKA MARMURKOWA Z FIGĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Babka marmurkowa to klasyk wśród babek, nie wymaga wielkich umiejętności i mało kiedy nie wychodzi. Babkę piekę zawsze kiedy jest szybka potrzeba na pyszne ciasto. Można ją polać polewą czekoladową lub dodać owoce, ja dodałam Figę, wyszła pyszna

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g margaryny
    4 duże jajka
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao
    2-3 figi

Babka marmurkowa z figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04iq7s1 1. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlewamy mleko i mieszamy, po chwili wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Z ciasta odlewamy mniejszą część, którą mieszamy z kakao.
    Keksówkę o wym. 36/10 smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą. Wylewamy ciasto jasne a na to ciasto kakaowe, wyrównujemy wierzch. Figi kroimy na plastry i układamy na cieście.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut.
    Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy