Babka maślana z rumem i bakaliami

0 (0 ocen)

Bogactwo bakalii :)

Składniki:

  • 170 g masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    7 łyżek mąki ziemniaczanej
    3 łyżki rumu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dkg bakalii (u mnie suszone śliwki, morele, żurawina i orzechy włoskie)

Babka maślana z rumem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puch z cukrem i miksować dodając po jednym jajku. Połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rum i sok z cytryny. Wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Pod koniec pieczenia wierzch można przykryć folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekł. Po wystudzenia wierzch udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy