1.Masło i cukier utrzeć na gładką masę, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na zmianę ze śmietaną, zmiksować. Dodać następie cukier waniliowy i ubite na sztywno białka, wszystko razem delikatnie wymieszać.
2.Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wylać na blaszkę keksówkę (12 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na białą część, a do trzeciej części dodać mak lub inny wybrany przez Ciebie składnik i wylać na część kakaową.
3.PO WYLANIU WSZYSTKICH TRZECH WARSTW NALEŻY PRZECIĄGNĄĆ PATYCZKIEM PO CAŁEJ DŁUGOŚCI CIASTA. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę do suchego patyczka. Uchylić piekarnik i zostawić na chwilę, aby babka mogła “pooddychać” zimniejszym powietrzem. A tak wygląda cały "motylek". Smacznego.
Komentarze