Babka motylek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Trójkolorowa babka

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jaj
    1 szklanka cukru
    200 g masła
    1 szklanka suchego maku /możesz zastąpić np. liofilizowaną żurawiną, albo liofilizowanym burakiem, albo innym produktem sypkim/, u mnie to 2 łyżki liofilizowanego buraka
    2 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    cukier waniliowy
    Uwaga: szklanka 200 ml

Babka motylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukier utrzeć na gładką masę, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na zmianę ze śmietaną, zmiksować. Dodać następie cukier waniliowy i ubite na sztywno białka, wszystko razem delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wylać na blaszkę keksówkę (12 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na białą część, a do trzeciej części dodać mak lub inny wybrany przez Ciebie składnik i wylać na część kakaową.
  • Babka motylek 3. PO WYLANIU WSZYSTKICH TRZECH WARSTW NALEŻY PRZECIĄGNĄĆ PATYCZKIEM PO CAŁEJ DŁUGOŚCI CIASTA. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę do suchego patyczka. Uchylić piekarnik i zostawić na chwilę, aby babka mogła “pooddychać” zimniejszym powietrzem. A tak wygląda cały "motylek". Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy