babka na okrągło

0 (0 ocen)

pyszna i delikatna.

Składniki:

  • CIASTO:
    4 jajka
    ¾ szkl. cukru
    ½ szkl mąki pszennej
    ½ szkl mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    2 szkl mleka
    4 łyżki kaszy manny
    9 łyżek cukru pudru
    sok z cytryny
    kostka masła

    Dodatkowo:
    dżem

    POSYPKA:
    10 dag płatków owsianych
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki margaryny
    olejek migdałowy

Babka na okrągło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy, stopniowo wsypując cukier.
    Gdy zgęstnieją,dodajemy mąki z proszkiem, mieszamy.
    Pieczemy w tortownicy z kominkiem ok.30 minut.
    Studzimy i przekrawamy na 3 placki.

    Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
    Mieszając, zagotowujemy i studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem.
    Stopniowo dodajemy kaszę i sok z cytryny.

    Płatki rumienimy na suchej patelni, następnie mieszając, dodajemy cukier, margarynę i kilka kropli olejku.
    Zdejmujemy z ognia.
    Placki przekładamy masą i dżemem.
    Dokładnie pokrywamy też wierzch i boki ciasta.
    Posypujemy owsianą lub orzechową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy