babka na oleju z truskawką i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne ciast , banalnie proste , urzekające smakiem i kolorem truskawki przeplatające się z zielenią pistacji.

  • 60 min

Składniki:

  • mąka 3 szklanki
    jajka 4 sztuki
    cukier drobny 1/2 szklanki
    budyń waniliowy 1/2 opakowania
    olej 1/2 szklanki
    mleko 1/2 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    truskawki świeże
    siekane pistacje

Babka na oleju z truskawką i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubijam,do misy robota przesiewam mąkę z proszkiem i budyniem dodaję cukier oraz żółtka i mieszam na niskich obrotach następnie małymi porcjami wlewam mleko i olej , na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam blaszkę smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą , przelewam ciasto.
    truskawki kroję na pół i lekko wciskam w ciasto, posypuję ciasto posiekanymi pistacjami , piekę 50 minut w temp.190 stopni,
    po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem .

Komentarze

Podobne przepisy