Babka orzechowa

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, miękka i wilgotna babka orzechowa. Szybka i prosta w przygotowaniu,
jak to babka :) Dzięki sporej ilości orzechów, smakuje wyjątkowo i ma piękny kolor.
Zauważcie, że nie ma w przepisie ani grama kakao, to orzechy zrobiły robotę :)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g. masła, lub margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego (miałam swojski)
    4 jajka
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    1 szklanka tartych orzechów włoskich
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa czekoladowa:
    60 g. czekolady mlecznej
    50 g. śmietanki 30 %

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka orzechowa 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    Dodać jajka, dalej ucierać do połączenia składników.
    Następnie wsypać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.

    Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Babka orzechowa 2. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 65 minut.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem, bo każdy piekarnik piecze inaczej.

    Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową.

    Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki, mieszać aż się rozpuści
    i powstanie gładka polewa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy