Babka piwna z żurawiną ;)

0 (0 ocen)

Zdecydowałam się na Wielkanoc zrobić babkę z piwem :) Mam nadzieję, że to nie grzech i Wszyscy Święci mi wybaczą? ;)

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    1 szklanka piwa (moze byc smakowe)
    3 szklanki przesianej mąki tortowej
    1 szklanka białego cukru
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 garści suszonej żurawiny + do dekoracji
    dodatkowo masło i mąka do wysmarowania formy

    składniki na lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

Babka piwna z żurawiną ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
  • 2. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę i olej.
  • 3. Na koniec wciąż miksując, dolać ostrożnie piwo. dokładnie wymieszać
  • 4. Na sam koniec dodać oprószone w mące żurawinę, trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji.
  • babka piwna 5. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i mąką foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec około 45-50 minut do suchego patyczka. Następnie na wystudzoną babkę polać lukrem i ozdobić żurawiną.
  • babka piwna 6. Lukier: Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy