Babka piwna z żurawiną ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
2.Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę i olej.
3. Na koniec wciąż miksując, dolać ostrożnie piwo. dokładnie wymieszać
4.Na sam koniec dodać oprószone w mące żurawinę, trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji.
5.Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i mąką foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec około 45-50 minut do suchego patyczka. Następnie na wystudzoną babkę polać lukrem i ozdobić żurawiną.
6.Lukier: Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z sokiem z cytryny.
Komentarze