Proste, smacze i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
-7 jaj
-3 pomarańcze ze skórką
-150 g orzechów włoskich
-100 g herbatników
-250 g cukru
-100 g masła
-150 g mąki
-1/2 opakowania proszku do pieczenia
-polewa czekoladowa
-migdały bez skórki do dekoracji lub płatki migdałowe
-bułka tarta
Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórkę pomarańczową zetrzeć, wycisnąć sok. Zagotować go, aż wyparuje ok. połowa. Orzechy posiekać, ciasteczka rozkruszyć na pył. Piekarnik nastawić na 175 st. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Ucierać z cukrem na puszystą masę. Dodawać masło, sok i skórkę z pomarańczy, ciasteczka i orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do utartej masy, nie przestając ucierać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru. Wyłożyć na utarte ciasto i wymieszać. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min.
Komentarze