Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smacze i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -7 jaj
    -3 pomarańcze ze skórką
    -150 g orzechów włoskich
    -100 g herbatników
    -250 g cukru
    -100 g masła
    -150 g mąki
    -1/2 opakowania proszku do pieczenia
    -polewa czekoladowa
    -migdały bez skórki do dekoracji lub płatki migdałowe
    -bułka tarta

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórkę pomarańczową zetrzeć, wycisnąć sok. Zagotować go, aż wyparuje ok. połowa. Orzechy posiekać, ciasteczka rozkruszyć na pył. Piekarnik nastawić na 175 st. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Ucierać z cukrem na puszystą masę. Dodawać masło, sok i skórkę z pomarańczy, ciasteczka i orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do utartej masy, nie przestając ucierać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru. Wyłożyć na utarte ciasto i wymieszać. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min.

Komentarze

Podobne przepisy