Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

Coś dla miłośników pomarańczy. Przepyszna babka szybka i prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • 6 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru kryształ
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    200 g margaryny
    2 łyżki oleju rzepakowego
    100 ml świeżego soku z pomarańczy
    skórka starta z 1 pomarańczy
    9 ml olejka pomarańczowego
    szczypta soli

    dekoracja:
    czekolada gorzka

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką. Ciasto można piec w klasycznej keksówce.
    Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

    Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy