Miałam ochotę na taką "mokrą" chociaż te piaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym.
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki krupczatki
0,5 szkl maki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 szkl cukru pudru
4 jajka
0,5 szkl soku z pomarańczy
skórka z 2 pomarańczy
Poncz pomarańczowy:
3 łyżki cukru pudru
7 łyżek soku z pomarańczy
2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z sokiem pomarańczowym i ucierać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić.
Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Komentarze