Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

Miałam ochotę na taką "mokrą" chociaż te piaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym.

Składniki:


  • 1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki krupczatki
    0,5 szkl maki ziemniaczanej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    1 szkl cukru pudru
    4 jajka
    0,5 szkl soku z pomarańczy
    skórka z 2 pomarańczy
    Poncz pomarańczowy:
    3 łyżki cukru pudru
    7 łyżek soku z pomarańczy
    2 łyżki ekstraktu pomarańczowego

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z sokiem pomarańczowym i ucierać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
    Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić.
    Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Porady

*Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy