Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka drożdżowa z dodatkiem soku pomarańczowego rewelacyjnie smakuje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dkg mąki
    3 dkg drożdży
    200 ml mleka
    175 g masła
    10 dkg cukru
    3 jajka
    2 pomarańcze
    polewa mleczna

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do dużej miski, zrób wgłębienie. Mleko lekko podgrzej , 1 łyżkę cukru rozetrzyj z drożdżami, wymieszaj z mlekiem i wlej w zagłębienie w mące. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie dodaj jajka ubite z cukrem i rozpuszczone masło letnie i sok z 1 pomarańcza.
    Wyrób ciasto rękami . Wyrobione ciasto przełóż do 2 wysmarowanych i obsypanych tartą bułką form na babki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 50 min. Upieczone babki polej polewą i udekoruj pomarańczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy