BABKA POMARAŃCZOWA Z SZAFRANEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wilgotna i puszysta babka w której smak pomarańczy i szafranu bardzo dobrze się komponuje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek
    1/2 szklanki soku z pomarańczy
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
    1 łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy
    1/2 łyżeczki szafranu

Babka pomarańczowa z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok z pomarańczy przelać do garnka doprowadzić do wrzenia, wsypać szafran i szybko zagotować.Odstawić do przestygniecia.
  • image-2513fiq 2. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po 1 żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem. Dodać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. W osobnym naczyniu ubić piane z białek ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawać do ciasta mieszajac łyżką. Wyłożyć do formy na babki posmarowanej tłuszczem.
  • image-0sq42ml 3. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i polać lukrem.Można posypać startą skórką z pomarańczy.

Komentarze

Podobne przepisy