BABKA POMARAŃCZOWA Z ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

BABKA POMARAŃCZOWA Z ŻURAWINĄ JEST DELIKATNA I BARDZO PYSZNA, IDEALNA NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    -420 g mąki
    -szczypta soli
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -300 g miękkiego masła ( 1,5 kostki masła-jeśli kostka ma 200 g)
    -200g cukru
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -5 jajek
    -pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
    - skórka z pomarańczy-starta na grubych oczkach
    -sok wyciśnięty z 1 pomarańczy około pół szklanki
    -1 szklanka żurawiny
    Polewa:
    biała czekolada


Babka pomarańczowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać (przesiewając najpierw)

    2. Miękkie masło utrzeć,następnie dodać cukier,cukier waniliowy i ucierać aż ciasto będzie jednolite

    3. Do ciasta po kolei dodawać jajka,po każdym dodaniu chwilę miksować, aż składniki się połączą

    4. Dodać aromat,skórkę z pomarańczy i połowę mąki

    5. Dodać połowę soku z pomarańczy,wymieszać,wsypać resztę mąki i soku(na przemian)dokładnie wymieszać ciasto

    6.Żurawinę oprószyć w mące i dodać do ciasta-wymieszać dokładnie łyżką.

    7. Cisto przełożyć do blachy(ja piekę w silikonowej formie) ale blaszka może być o średnicy 24cm-posmarowana margaryną i wysypana kaszką manną, bądź bułką tartą(kto jak uważa)ciasto wyrównać-piec 180 stopni , 60 minut , góra dół. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
    Po upieczeniu chłodną już babkę oblać białą czekoladą

Porady

Zamiast pomarańczy można wykorzystać cytrynę na tych samych zasadach (około 1,5 szt)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy