Babka pomarańczowo-jogurtowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, wilgotna i niesamowicie pachnąca pomarańczą babka.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 45 dag mąki
    15 dag gęstego jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    1 duża pomarańcza
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść suszonej żurawiny

Babka pomarańczowo-jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać jeszcze 5 minut. Wlać olej oraz jogurt. Pomarańcze wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wydłubać miąższ. Wszystko, razem ze skórką dodać do masy. Żurawinę namoczyć w wodzie, odsączyć i dodać do masy. Przesiać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Przelać ciasto do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 60 minut w 170 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy