Babka śmietankowa z białą czekoladą i orzechami

0 (0 ocen)

Babka mega słodka , idealna dla łasuchów , miękka i puszysta a zarazem dość wilgotna . Polecam !

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej

    200 g białej czekolady

    250 ml kwaśnej śmietany 18%

    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    100g cukru pudru

    2 jajka

    2 łyżki oleju rzepakowego

    skórka otarta z 1 cytryny

    garść orzechów laskowych



    Dodatkowo :

    100g białej czekolady

    1 łyżeczka masła

    kilka orzechów laskowych do dekoracji

Babka śmietankowa z białą czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Jajka, śmietanę, olej oraz skórkę z cytryny chwilę miksujemy i dodajemy do suchych składników. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i orzechy , delikatnie łączymy . Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej równomiernie ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polewamy roztopioną czekoladą z masłem i dekorujemy orzechami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy