Babka śmietankowa z białą czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Jajka, śmietanę, olej oraz skórkę z cytryny chwilę miksujemy i dodajemy do suchych składników. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i orzechy , delikatnie łączymy . Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej równomiernie ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polewamy roztopioną czekoladą z masłem i dekorujemy orzechami .
Komentarze