Babka sypana z jagodami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

jest puszysta, smaczna i i szybka w wykonaniu

  • 3 godz.

Składniki:

  • Drożdże 10 dag
    Cukier 1 szkl
    Cukier waniliowy 1 szt
    Jaja całe 4 szt
    Letnie mleko ¾ szkl
    Olej 1 szkl
    Mąka 4 szkl
    Sól 1 szczypta

Babka sypana z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw pokruszyć drożdże, wsypać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać roztrzepane jajka, letnie mleko i olej. Na końcu wsypać mąkę i szczyptę soli.
    Zostawić to na 2 – 3 godziny. Następnie ciasto wyrobić mikserem i piec w blaszkach, formie na babkę lub małe babeczki z różnymi dodatkami np. z jagodami, serem, cynamonem, powidłami itp.
    Piec w temperaturze 170 ˚ C w zależności od wielkości foremek od 25 do 40 minut.
    Ciasto jest bardzo puszyste i zawsze się udaje.
    Wedle gustu można babkę polać lukrem jagodowym i posypać jagodami.

Porady

Przepis naprawdę bardzo prosty, każda młoda gospodyni upiecze takie ciasto bez problemu...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy