Babka ucierana

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -6 jaj
    -25 dag cukru
    -25 dag mąki
    -1 kostka margaryny
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka kakao
    -sok z 1 cytryny
    -rodzynki

Babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, sok z cytryny, rodzynki i pianę z białek. Trochę ciasta odłożyć (2-3 łyżki)- dodać kakao i zamieszać. Białe ciasto wlać do foremki, a ciasto kakaowe wylać na wierzch i nakłuć widelcem. Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub wg uznania.

Komentarze

Podobne przepisy