BABKA WANILIOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Leciutka jak chmurka,delikatna-obłędna.Polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 szkl mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    laska wanilli

Babka waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.Nie przerywając ubijania wlać po kolei żółtka a następnie,łyżka po łyżce dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Cały czas miksując masę ,wlać olej i dodać ziarenka z laski wanilli(wanilię przekrajamy wzdłuż i tępą stroną noża ściągamy ziarenka)-dokładnie mieszamy.Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(masa do połowy blaszki),wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny.Po ostudzeniu polewamy lukrem,czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy