Babka warstwowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis otrzymałam od koleżanki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 40dkg mąki
    130g cukru
    50g drożdży
    ½ szklanki mleka
    100g masła
    5 żółtek
    cukier waniliowy
    tłuszcz do formy
    po 2 łyżki migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy
    cukier puder na posypkę
    3łyżki konfitury z wiśni

Babka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka warstwowa 1. Wykonanie:
    2 łyżki mąki , 2 łyżki cukru, ¼ szklanki mleka i drożdże wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
    Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło roztopić. Do wyrośniętego rozczynu przesiać mąkę, dodać resztę mleka, sól, utarte żółtka, cukier waniliowy. Wyrobić wlewając masło.Odstawić na 1-2 godz.Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Płatki migdałowe wymieszać z konfiturą. Ciasto podzielić na 4 części. Na dno formy wyłożyć część ciasta , następnie konfiturę z płatkami, rodzynki, skórkę kandyzowaną i układać kolejno. Na wierzchu powinno być ciasto. Odstawić na jedną godzinę. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 50 min.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ja posypałam cukrem pudrem , można polać lukrem lub polewą czekoladową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy