40dkg mąki
130g cukru
50g drożdży
½ szklanki mleka
100g masła
5 żółtek
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
po 2 łyżki migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy
cukier puder na posypkę
3łyżki konfitury z wiśni
Babka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
2 łyżki mąki , 2 łyżki cukru, ¼ szklanki mleka i drożdże wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło roztopić. Do wyrośniętego rozczynu przesiać mąkę, dodać resztę mleka, sól, utarte żółtka, cukier waniliowy. Wyrobić wlewając masło.Odstawić na 1-2 godz.Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Płatki migdałowe wymieszać z konfiturą. Ciasto podzielić na 4 części. Na dno formy wyłożyć część ciasta , następnie konfiturę z płatkami, rodzynki, skórkę kandyzowaną i układać kolejno. Na wierzchu powinno być ciasto. Odstawić na jedną godzinę. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 50 min.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Ja posypałam cukrem pudrem , można polać lukrem lub polewą czekoladową
Komentarze